o poveste

“Se poate spune ca pana cu o zi inainte nici nu stiusera cu adevarat ce era un automobil: cel mult si-l imaginau ca pe o hipertrofica jucarie pentru barbati. Acum ucidea. Un lucru care ii inspaimanta ca muscatura neasteptata a unui caine devotat sau rautatea unui copil sau scrisoarea perfida a unei amante.”

“De ce esti mereu trist? l-am intrebat.
Nu sunt trist.
Ba da, esti.
Nu de tristete e vorba. Mi-a spus ca dupa el oamenii traiesc ani si ani, dar, in realitate, traiesc cu adevarat doar o mica parte dintre acestia, adica anii in care reusesc sa faca lucrul pentru care s-au nascut. Atunci esti fericit. Restul este timp care trece in asteptarea sau amintirea a ceva. Cand astepti sau iti amintesti, nu esti nici trist, nici fericit. Pari trist, dar asta doar pentru ca astepti sau iti amintesti. Nu sunt tristi oamenii care asteapta, nici macar cei care isi amintesc. Sunt pur si simplu departe.”

“Aici, in America, nu prea au mult gust, iar doamnele isi etaleaza bijuterii care ma fac sa rad. Noi aveam bijuterii magnifice. Fiecare bijuterie avea o poveste a ei si nu era o perla, pe pielea noastra, pentru care un barbat sa nu se fi omorat in trecut: ori din dragoste, ori din datorii. Etalarea bijuteriilor insemna sa porti cu tine vocatia atavica a tragediei. Stiam ca pentru nimic in lume nu ar fi trebuit sa intrerupem lantul acela insangerat. El era viata noastra.”

“Sunt o femeie fericita, cum ar trebui sa fie orice femeie in reflexiile acestei varste luminoase. Am slabiciuni elegante si cicatrici sarmante. Nu imi mai fac iluzii legate de nobletea oamenilor si, de aceea, stiu sa apreciez arta lor inestimabila de a convietui cu propriile imperfectiuni. Sunt ingaduitoare, in fond, cu mine insami si cu ceilalti. Astfel sunt gata sa imbatranesc, promitandu-mi din nou sa o fac prin excese si prostii. Daca varsta adulta ti-a dat ce-ti doreai, batranetea trebuie sa fie un fel de a doua copilarie, in care te joci din nou si nu mai e nimeni care poate sa-ti spuna sa incetezi.”

Alessandro Baricco – Questa storia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s