adevarata viata a lui Sebastian Knight

“Nu-l deranjau catusi de putin romanele la kilogram, pentru ca nu-l interesa morala comuna; ceea ce-l irita intotdeauna erau cartile de mana a doua, nu de a treia sau a saptea, caci acolo, in sfera lizibilitatii, incepea impostura, iar asta era, din punct de vedere artistic, imoral.”

“Un politist trecu pe langa ei cu noaptea in lesa si se opri ca s-o lase sa amusine o cutie postala.”

“Era doar ecoul unui adevar posibil, un avertisment venit la timpul potrivit: nu te increde prea mult ca vei afla trecutul de pe buzele viitorului. Teme-te pana si de cel mai onest intermediar. Adu-ti aminte  ca tot ceea ce ti se spune are trei fete: e modelat de povestitor, remodelat de ascultator si ascuns de amandoi de catre mortul din povestire.”

“Cand o agentie de monitorizare a presei a inceput sa-l potopeasca cu extrase din cronici laudative, a refuzat si sa se aboneze ca sa le primeasca, si sa le multumeasca criticilor pentru amabilitate. Sa-si exprime recunostinta fata de un om care, afirmand ce crede despre o carte, isi facea doar meseria i se parea un gest nepotrivit, ba chiar jignitor, intrucat dadea de inteles ca fata inghetata a judecatii obiective avea si un revers caldut, uman. In afara de asta, odata ce incepea, ar fi fost silit sa multumeasca si sa tot multumeasca de fiecare data, caci altfel respectivul s-ar fi simtit vexat de subita lui neglijenta; si in final s-ar fi produs un asemenea val de calduta umeda, ametitoare, incat, in ciuda onestitatii bine-cunoscute a cutarui sau cutarui critic, autorul recunoscator n-ar mai fi fost niciodata sigur, absolut sigur ca ici si colo simpatia personala nu si-a spus cuvantul.”

Vladimir Nabokov – Adevarata viata a lui Sebastian Knight

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s