Harta si teritoriul

“Ca antreu, lua un cocktail de creveti, iar Jed alese somon afumat. Chelnerul polonez le aseza in fata o sticla de Chablis caldut.
– Astia nu sunt in stare…, gemu romancierul. Nu sunt in stare sa serveasca vinul alb la temperatura potrivita.
– Sunteti interesat de vinuri?
– Imi dau o anumita atitudine; ma fac sa par francez. Si-apoi, trebuie sa fii interesat de ceva in viata, gasesc ca e folositor.”

“Vocea Olgai era neschimbata. Vocea oamenilor nu se schimba niciodata, si nici expresia privirii lor. In mijlocul prabusirii fizice generale la care se rezuma batranetea, vocea si privirea marturisesc intr-un mod dureros de categoric persistenta caracterului, a aspiratiilor, a dorintelor, a tot ce alcatuieste personalitatea umana.”

“Olga era gingasa, dulce si iubitoare, Olga il iubea, isi repeta el cu o tristete crescanda, in timp ce isi dadea seama ca nimic nu se va mai intampla intre ei, ca nimic nu se va mai putea intampla niciodata intre ei; viata iti ofera uneori o sansa, isi spuse, dar atunci cand esti prea las sau prea nehotarat ca sa profiti de ea, viata isi retrage oferta, exista un moment prielnic ca sa faci anumite lucruri si ca sa deschizi baierele unei fericiri posibile, iar acest moment dureaza cateva zile, uneori cateva saptamani sau cateva luni, dar nu se produce decat o singura data, iar daca vrei sa te intorci mai tarziu asupra lui, este pur si simplu imposibil, nu mai exista loc pentru entuziasm, pentru credinta si devotiune, ramane doar o dulce resemnare, o mila reciproca si intristata, senzatia inutila si adevarata ca ceva anume s-ar fi putut intampla, dar ca te-ai dovedit nedemn de acel plocon care ti-a fost facut.”

“Asemenea multor rusi, Olga il adora pe Joe Dassin, cu precadere piesele de pe ultimul sau disc, melancolia lor resemnata, lucida. Jed tremura, simtea apropiindu-se o criza irepresibila, iar cand i-au revenit in minte versurile de la Salut les amoureux, l-a podidit plansul.”

“Cu bratul indreptat inainte si in sus – puteai banui ca in directia multimilor stranse indaratul unor bariere -, Kennedy suradea cu entuziasmul si optimismul acela cretin pe care non-americanii il simuleaza atat de greu. Chipul sau parea injectat cu botox. Intorcandu-se, Jed inspecta cu atentie acel ansamblu de reprezentari ale unor personalitati eminente. Bill Clinton avea pielea intinsa si era la fel de grasut ca si mai ilustrul sau predecesor; presedintii democrati americani, incontestabil, semanau mai toti cu niste botoxati lubrici.”

Michel Houellebecq – Harta şi teritoriul

Advertisements

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s