Mar Nero [2008]

marti seara am fost la cinema, la invitatia celor de la Parada Film (carora le multumesc pe aceasta cale, si care ma tem ca or sa se abtina de la alte invitatii pe viitor, dupa ce vor citi cele de mai jos): a fost vorba de “Mar Nero“, o coproductie italiano-romana realizata de Federico Bondi si inspirata din viata bunicii regizorului, povestea unei emigrante romance care se imprieteneste cu batrana italianca la care e angajata ca menajera.

daca il luam ca film-teza, menit a imbunatati imaginea romanilor din Italia, poate ca functioneaza. desi, incercand sa demoleze niste clisee, se foloseste fara jena de altele: aflam, bunaoara, ca menajerele ucrainence sunt mai temperamentale, in timp ce romancele sunt un fel de painea-lui-dumnezeu si nu cartesc niciodata; ca romanii aflati in Italia petrec la iarba verde la marginea orasului, printre tevi de irigatii; ca barbatii lor sunt aprigi dar dubiosi, sfarsind in diverse incaierari prin baruri; ca in Romania se pastreaza vii traditiile pierdute demult de Occidentul decadent/decrepit, asa incat poti sa vezi cai pe strada si sa asculti slujba de la biserica pe geamul blocului sinistru, langa care misuna maidanezii. in fine, asta o fi aflat regizorul de la Angela, menajera din real-life, nu stiu.

nu stiu nici de ce se chema filmul “Mar Nero”, ca marea n-are a face acolo, doar Dunarea si delta (si nici explicatia Adei Solomon de dupa film nu m-a convins).

Ilaria Occhini joaca excelent, pacat ca relatia batranei Gemma cu menajera tinerica trece brusc de la carcoteala si intepaturi la o caldura prea putin justificata. si vreau sa cred ca Dorotheea Petre poate mai mult, dar n-a ajutat-o rolul (Angela aia care inghite toate mustruluielile fara sa faca maruntel din buze macar in intimitatea camerei proprii nu ma convinge deloc).

a, si in caz ca aveati dubii, niste peste afumat plus un pahar de tzuiculitza sunt reteta secreta a prieteniei dintre popoare, trecand peste barierele de limba, cultura si mai-stiu-eu-ce.

asa ca da, am fost din aia (putini) care n-au aplaudat in sala la final, cum nu aplaud nici avioanele care reusesc sa aterizeze fara sa ma omoare in the process.

PS cum adica romanii saruta “mai accentuat” la telefon?
PPS si ce e cu finalul ala.. adicatelea Angela a fost o tampita ca a plecat la munca, si practic e vina ei ca sotul o inseala?
PPPS plus menajera care fredoneaza Toto Cutugno pe balcon.. n-are si ea o nostalgie manelistico-populara romaneasca?

Advertisements

7 Comments

 1. si mie mi se pare dubios ca se cheama mar nero, ma rog, o fi vreo analogie dunare-delta-mare? don’t know.
  si ucrainiencele au alta reputatzie in italia decat asta cu aprige.italienii cred oricum ca cele mai bune (si eftine) menajere sunt filipinezele, chinezoaicele, oricum asiatice..
  tuto cutogno, really? cum angela pare tanara, nu pricep de ce ar avea asemenea nostalgii, i mean….
  asta cu prietenia subita si caldura bla bla clar e SF.

 2. ț… in Romania se pastreaza vii traditiile pierdute demult de Occidentul decadent/decrepit, asa incat poti sa vezi cai pe strada si sa asculti slujba de la biserica pe geamul blocului sinistru, langa care misuna maidaneziiț – pai si nu e asa?!
  sau poate ai folosit termenul de ‘cliseu’ in sens fotografic 😛

 3. @als: la mine in cartier nu e asa:)
  @tuvia: daaa, si eu cred ca asiaticele sunt cele mai bune. menajere 😀

 4. poate k tu stai intr-un cartier atipic unde nu sint biserici – sau poate regizoru a ‘inflorit’ si el putin, din motive ‘artistice’ 😉
  ps la mine, vecinu de alaturi si-a tras cascada in curte… dk bagi asta intr-un film crede lumea k e inventata!

 5. da, cliseu ala e foarte adevarat..io am biserica vis’a’vis de mall..iese lumea de la slujba direct in supermarket.si cai si caini si la vreo 2 statzii mai incolo gaini,curcani, etc…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s