labor omnia vincit

“Drogul si viata vazuta ca o performanta sunt elementele constitutive unei existente de cretini, asa cum e nevoie de doi atomi de hidrogen si unul de oxigen pentru a produce apa.

Viata e o plimbare in timpul careia ai parte de munca, de iubire, de prietenie de doliu, de esecuri si de reusite. Placerea de a trai e unica justificare solida a vietii. Atunci cand ni se spune ca viata are un sens si ca acest sens consta in a munci mai mult ca sa castigi mai mult, moartea naturala poate sa se transforme foarte repede intr-o dorinta de a muri.”

Philippe Val-“Coaching“, in volumul “Noile mitologii” (coordonat de Jerome Garcin, editura Art 2009)

ce mai perspectiva decadenta asupra vietii.. “placerea de a trai” – ne mai aducem aminte ce inseamna asta? am stiut-o vreodata, cu adevarat? baiatul asta de mai jos isi plange zilele de lucru in mina:

But when Saturday goes around
I’m too tired for havin’ fun

noi stam inchisi intre patru pereti si-un monitor si obosim mai rau ca el. too tired for having fun cam pana la pensie, asa. daca nu crapam mai repede, sa scapam statul de o povara.

mai repede, mai sus pe scara ierarhica, vacanta intr-o tara ceva mai exotica si masina cu mai multi cai-putere. bijuterii mai mari, haine mai scumpe, mancare mai sofisticata, zile mai lungi la birou, ambitii mai taioase, ore de somn mai putine, plimbari in parc mai rare, nervi mai solicitati.

hai sa schimbam putin perspectiva. si dictonul.

amor omnia vincit” suna cu mult mai bine.

Advertisements

12 Comments

 1. Pe de alta parte, exista unii pentru care “placerea de a trai” este sinonima cu placerea muncii; nu sunt putini, se gasesc pe tot spectrul vietii sociale, de la taranul care manuieste cu placere coasa pana la cercetatorul ascuns in laborator. Cum spunea o persoana importanta (poate George Steiner, poate cineva citat intr-un articol de el), “capacitatea unora de a-si pune ochelari de cal si de a se afunda in munca lor, neabatuti de la telul lor, oricat de obscur, este o trasatura fundamentale a omenirii”.

 2. @Bola de Nieve: Eu militez pentru dreptul inalienabil la lene : )

  @Florin: Pe de alta parte, sinonimia munca=placere s-ar putea sa ne fie indusa de Ei.

  Cum zicea d-l P. Lafargue, dedemult – “Une étrange folie possède les classes ouvrières des nations où règne la civilisation capitaliste. (…) Cette folie est l’amour du travail, la passion moribonde du travail, poussée jusqu’à l’épuisement des forces vitales de l’individu et de sa progéniture… “) : )

 3. @florin: taranul manuieste cu placere coasa 12 ore pe zi? n-ar prefera sa se hodineasca putin sprijinit in toiag si meditand la nemurirea sufletului, daca ar avea de ales?:)
  stiu ca exista placerea lucrului bine facut si etc, dar cred ca there’s more to life than this

 4. o, nuuu, asta cu ‘amor omnia vincit’ is SO passe!
  e de inteles sa intervina, la un moment dat, o sastiseala, ba kiar o nevroza a muncii, dar pofta de munca revine – din fericire – dupa o pauza… ceea ce nu se poate spune dspr pofta de aceeasi persoana 😉
  (apropo: s-a descoperit stiintific k dragostea dureaza 2 ani. fix doi! dupa aia se cheama obsesie si e de natura patologica.
  zice savantii care stie…)

 5. @als, sunt curios, de unde ai scos chestia aia cu 2 ani? o referinta, vreun articol, ceva? sau savantul se numeste beigbeder? dar, nu, nu poate fi acela, ca el sustine ca dragostea tine 3 ani.

  de altfel tot frantuz, ca si domnii citati mai sus – idealul Europei Unite: o masa de asistati social.

  ironic, sunt de acord cu ce zici mai sus, ca pofta de munca revine, atat timp cat munca nu este ceva alienant. atunci, da, cand urasti sa te tarasti zilnic in cubiculul ala si tragi cu ochiul la reclamele de “fuga” spre bahamas, atunci da, nu mai este viata.

  @adela, taranul munceste 12-13 ore pe zi la coasa o perioada, dupa care face altceva. iar iarna sta pe soba si tese povesti, sau se imbata sistematic si face copii. trucul e sa iti placa ceea ce faci, orice ai face. evident ca e vorba si de o adictie, ca asta e omul, un animal predispus la adictii. which is fine, pana la un anumit punct, atat cat timp tii in echilibru sistemul adictiv intern cu restul. ceea ce, da, e f. greu. dar nu imposibil.

 6. EVIDENT k am gasit-o intr-un articol! care prezenta rezultatele unui studiu facut de savanti de la high research institute din (k sa vezi!) california ;P
  mai cititi, mai auziti…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s