iepurasul Bocanila aka Bunny Munro

MoartealuiBunnyMunroMoartea lui Bunny Munro“, cel de-al doilea roman semnat Nick Cave, e povestea trista si dementa a unui comis-voiajor cu idei putine, dar fixe, care izvorasc in principal din hormonii sai aflati in permanenta agitatie. Vanzator de produse cosmetice pentru femei, Bunny e fericitul posesor al unui radar care ii spune intotdeauna cu precizie ce gen de satisfactie poate oferi fiecarei cliente. Iar cand clientele nu sunt disponibile, e suficienta putina imaginatie asezonata cu o melodie de Kylie Minogue ori viziunea apoteotica a partilor intime marca Avril Lavigne.

Bunny crede ca are o casnicie reusita, asa incat pune depresia sotiei pe seama unei “probleme medicale”, si nu a aventurilor lui erotice fara numar. Iar cand doamna Munro se sinucide, seducatorul de suburbii ramane complet debusolat, aparent insensibil la tragedie, evitand cu obstinatie orice legaturi emotionale. Bantuit de fantoma nevestei, nelinistit de sensibilitatile unui fiu pe care nu stie de unde sa-l apuce, exasperat de tatal bolnav si ciufut, Bunny se complace intr-o existenta sordida, condimentata cu sex, whisky si tutun. E un vanzator prost, un parinte nepriceput, un Casanova patetic, insa Cave il zugraveste cu atata simpatie incat ii treci cu vederea doza de ridicol si machismul desuet, lipsa de scrupule ori cinismele de bravada.

“Moartea lui Bunny Munro” e o istorie dura cu ritm alert, umor acid si limbaj ultra-decoltat, cu suisuri si coborasuri (precum aparitia criminalului in serie cu coarne de diavol intr-o intriga secundara de care ne-am fi putut lipsi cu usurinta). O istorie mustind de erotism si alcool, mai sumbra decat un Bukowski, mai duioasa decat un Palahniuk. O istorie fara happy-end, in care parerile de rau sunt tardive si inutile, iar izbavirea pacatelor ramane doar o iluzie dulceaga in culori pastel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s