fost-ai, bade, cat ai fost…

Pentru ca tot am vorbit azi (again) de “Abrazos Rotos”, insir aici in cateva cuvinte “ce-am-inteles-eu-din-acest-film”:

La vreo 15 ani de la “Almodovar on Almodovar”, copilul-minune si supremul rasfatat al cinematografiei spaniole ne-a invitat din nou in universul lui cu oglinzi magice, culori tari, femei puternice si barbati nefericiti. De data asta nu intr-o carte ci, mai direct, pe pelicula.

Poftiti, poftiti, serviti-va cu o sangria si observati, va rog: in stanga avem Regizorul, barbatul ales de muze si incercat de zei – orb, de data aceasta (ceva iz Oedipian? nu, ar fi fost prea simplu), cu o existenta inventata si asumata pe parcurs, crud incercat de soarta ce i-a rapit vederea, limitat acum la cuvinte, imaginatie si amintiri.

In dreapta avem Femeia uratica, sortita de-a pururi sa ramana in umbra barbatului iubit, cea care se multumeste cu soarta de prietena pe viata, care il ajuta si il imbraca, il tolereaza si il uraste, care e sobra si protectoare, o closca acra pentru un pui pe care nu-l mai vrea nimeni.

Langa ei avem perechea Yin si Yang: Tanarul inocent cu inclinatii artistice si amator de droguri recreationale versus Tanarul pervers, artist neinteles si homosexual refulat care incearca sa-si razbune anii pierduti fara amor.

abrazos

Si nu putea lipsi Diva usor naiva, prinsa intre un mariaj de convenienta si o iubire fara sorti de izbanda, femeia indragostita care isi jertfeste sentimentele pe altarul artei.

Cum, v-ati pierdut deja rabdarea? Nu rupeti randurile, va vom administra o doza-soc de Almodovar pur si dur, cu muzica sfasietoare, iubire dulce-amaruie, plaje pustii si povesti refacute din fotografii sfasiate.

Comprendes, amigos? Ati avut parte de un tur complet prin Muzeul Simbolurilor de Ceara marca El Deseo Producciones.

But of course, “film critics are nothing but frustrated film makers”.

Advertisements

3 Comments

  1. rossy rulz!
    mie mi-a placut momentul cu marea/plaja/iubirea departe de lume etc, dar nu indeajuns cat sa justifice cele 50 min de plictiseala de dinainte. si cele de dupa:)

  2. o profa de lit.rom. din liceu ne’a zis kestia astia cu criticii, dar varianta legata de literatura, cu exceptia lu calinescu :))
    i can’t help loving almodovar, sorry.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s