chiar simteam ca imi lipseste ceva

Catedrala Mântuirii Neamului va avea o înaltime de 110 de metri, cât un bloc cu 30 de etaje […] Catedrala va fi o structura de beton armat cu ziduri de caramida, în interiorul careia vor putea asista la slujba aproape 5.000 de pelerini. […]

Cladirea va avea cinci etaje, între care trei subterane si doua deasupra solului, 12 lifturi, 250 de locuri de parcare subterane si doua spatii de cazare, totalizând 500 de locuri. […] Purtatorul de cuvânt al Patriarhiei Române, parintele Constantin Stoica, a spus ca lucrarea ar putea costa aproape 400.000 de milioane de euro, bani în care sunt incluse finisajele, sculptura si pictura. ”

ei, acum m-am linistit.

sper sa se faca si spatii comerciale pentru vanzarea de icoane fosforescente si alte lucruri esentiale la casa omului, daca tot punem de un mall bisericesc. mare pacat ca nu se mai vand indulgente, sa ia si politicienii un kil, ca tot bat podelele pe la varii intronizari si hirotoniri.

LATER EDIT – de la BOR citire: “În ceea ce priveşte finanţarea construirii viitoarei Catedrale patriarhale, credincioşii români ortodocşi, chiar dacă în majoritate săraci, reprezintă principalii donatori, alături de Statul român. […] Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat faptul că noua Catedrală patriarhală nu va imita construcţiile imense din timpul dictaturii comuniste, ci, dimpotrivă, ea va fi un corectiv al lor, în sensul unei volumetrii decente şi armonioase […] Patriarhia Română are dreptul şi datoria de a construi viitoarea Catedrală – ca fiind un obiectiv necesar – indiferent de complexele celor ce caută să demoleze ceva încă înainte de a fi construit, poate tocmai pentru că suferă încă de sindromul comunist al programului de demolare a bisericilor din Capitală.”

rien ne va plus

si astia care mai aveti de carcotit, gura! complexatilor!

LATER EDIT 2: poate ne lamureste cineva cat e costul de fapt, “400.000 de milioane de euro” cum scrie mediafax, “400 de milioane de euro” cum scrie hotnews .. sau ambele variante, cum scrie gandul

Advertisements

16 Comments

 1. indulgentele cred ca sunt catolice, ortodocsii nu au asa ceva.

  ai vreun link?

  stii care e ironia in toata treaba asta? ca daca romanii chiar fac megalitul asta, atunci ar fi singurul lucru de anvergura asupra caruia s-au concentrat sa il termine, de la Palatul Boborului incoace. cu alte cuvinte, in sine ar fi ceva sa il termine, pentru ca ar insemna ca romanii chiar nu sunt niste netrebnici.

 2. de parca “poporu’ roman” s-ar apuca sa construiasca catedrala, nu tot niste firme de constructii finantate corespunzator din bani mai mult sau mai putin cu voie dati bisericii.
  ce sa fac, am complexe.

 3. nu conteaza asta, v. conteaza ca finally! ceva se face.
  tara aia dupa 20 de ani nu are nimic construit, in afara de vile pt ciumeci, blocuri de biznis care mai si ard si malluri (paralelipipede sinistre). nu are 1 autostrada cap-coada terminata, nu are nimic de anvergura inceput si terminat. totul se amana, se duce cu vorba, se fura, dispare, reapare. din cate stiu centrul istoric al Capitalei e in continuare racait ca rana unui nevrotic. si proiectul ala trebuia terminat.
  conteaza ca se poate spune macar 1 data ca romanii nu sunt bezmetici, sau, ca seful BOR e bun administrator.

  cand mi s-a zis chestia asta am reactionat ca tine. dupa care am stat cinci minute si i-am dat dreptate.

 4. @WE: chiar daca ai dreptate (si ai in ceea ce priveste realizarile marete) tot as fi preferat un palat al culturii sau o biblioteca nationala; macar de un gust indoielnic, asa cum e cea din minsk, a devenit imaginea orasului si a bielorusiei – o stii?

 5. @WE: dar ce te face sa crezi ca proiectul asta va fi diferit de altele si “chiar se va face”?
  nu cred ca proiectarea gresita, furtul de fonduri si de materiale, amanarile nesfarsite sunt apanajul lucrarilor laice.
  ceva incepe sa se discute, pana la a se face ceva (si a se finaliza, mai ales) e cale lunga la noi…

 6. caprikorn: agree 100%.

  adela: m-a luat gura pe dinainte. nu am de unde sa stiu ca se va termina, nici macar daca se va incepe. pana la urma, nu au fost in stare sa faca aceasta Catedrala de pe vremea lui Carol I, parca. singurul argument in favoare poate ca e Daniel. De cand a venit el, BOR pare a fi in ofensiva, a dat drumul la nu stiu cate statii radio si TV, sunt activi.
  Acum, fiind perioada pre-electorala, e clar ca mulge toate partidele si jucatorii de tot ce poate fi muls pentru a incepe sapaturile.
  Din cate am inteles din articol, problema acelor 11 ha este rezolvata, ei practic pot incepe sapaturile pentru fundatii.

 7. 400.000 milioane de euro????????? Patru sute de mii de milioane???
  voi realizati cit inseamna suma asta??????… (Bineinteles, daca e corecta).

  Pai, ma scuzati, DAR: Cu banii astia se pot face drumuri, case pentru nevoiasi, hrana si amenajari pentru camine de copii orfani si batrini fara familie, spitale, scoli, biblioteci(cum zicea cineva mai sus), adica o mie de lucruri – fara suparare doamne-doamne – mult mai utile pe lumea asta decit un asezamint unde – in cazul ideal si foaaarte teoretic – se duc sa se roage 5000 de oameni odata. Sa se roage adica, nu sa FACA ceva util pentru cei batrini, bolnavi, neajutorati…

  Parerea mea…

 8. @cppuser: da, m-am mirat si eu de suma aia, dar daca asa zice mediafaxu deh.. or fi “doar” 400 de milioane

 9. Pai sa vedem: “Bazilica Sfântul Petru din Roma se găseşte în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Imensul edificiu – lung de 186 metri, înălţimea cupolei de 119 metri, cu o suprafaţă totală de peste 15.000 m² – este ca mărime al doilea lăcaş sacru al creştinătăţii [..]. Construirea edificiului actual, începută la 18 aprilie 1506, se sfârşeşte în anul 1612 în timpul Papei Paul al V-lea. Bazilica este sfinţită la 18 noiembrie 1626, de către Papa Urban al VIII-lea. [..] Bazilica “Sfântul Petru” reprezintă una din principalele obiective turistice pentru orice vizitator al Romei. [..] Fie pe scări, fie cu un ascensor, se poate ajunge pe terasa acoperişului, după alte 537 de trepte pe “Loggia Panoramica”, de unde privitorul are o vedere magnifică asupra oraşului.”

  Poate ca si impotriva bazilicii s-au ridicat multe voci pe vremea aia, sanctionand cheltuielile, megalomania papilor, prostia pelerinilor s.a numai ca peste 5 secole nimeni nu mai tine cont de ele.

 10. eu inregistrez in continuare esec dupa esec in a depista marele bine din a finaliza o ‘catedrala a neamului’ de atitia bani.

 11. (@florin: exemplele alea au fost bune la vremea lor. in zilele noastre, cite astfel de lacasuri se ridica in lume? exceptind, desigur, ozeneurile scientologice)

 12. @v
  Pai se ridica altfel de lacasuri, chiar mai mari: birouri, apartamente, mall-uri etc.

  Sa nu se inteleaga ca aprob aceasta catedrala; am incercat sa prezint un pct de vedere opus, din tabara oamenilor decenti care cred ca Romania duce lipsa de cladiri monumentale, de bun-gust (gen Notre-Dame, Koelner Dom sau Stephansdom) si ca ar trebui sa incercam recuperarea decalajului.

  Personal eu cred ca e destul de tarziu pt acest lucru; ne lipseste simtul maretiei arhitecturale, grandioase; specificul nostru este dat de bisericile si manastirile vechi de sute de ani, mici si discrete, mai calde decat megalitii gotici emanand un aer inghetat de sfintenie, martiraj si suferinta. La noi, parca Dumnezeu iti face smechereste cu ochiul si-ti spune s-o lasi mai moale, ca numai prostii se iau in serios.

 13. 🙂
  da, un bloc de treizeci de etaje cu 12 lifturi si 250 de locuri de parcare este exact cladirea monumentala in care sa ne elevam spiritual si cu care sa contracaram mallurile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s