stupid me

uneori cred ca ma ambalez prea tare niste chestii. privind in jur pe urma constat ca ma agit ca un koi intr-o caldare, in timp ce in jur lumea e cu totul si cu totul altfel. nasoala, mostly. ca si in cazul de mai jos: am gasit azi la Sorin Tudor un articol care citeaza o cercetare intreprinsa de Agentia Pentru Strategii Guvernamentale. e vorba de un chestionar aplicat unor studenti – am sa ma refer mai jos doar la cei din facultatile de stat, rezultatele nu sunt semnificativ diferite fata de “privati”.

intrebati daca ar fi de acord ca in Romania sa existe un regim politic autoritar, daca asta ar asigura cresterea nivelului de trai al populatiei, 28% din cei chestionati declara ca situatia le-ar conveni.

referitor la situatia de dinainte de 1989, 30% cred ca era mai bine dpdv al nivelului de trai, 32% cred ca sistemul educational era mai performant iar 20% sunt de parere ca sistemul politic era mai eficient (how fuckin creepy is that? eficient? cred ca mai eficient decat Cyclon B nu se poate).

cam 90% din ei se declara credinciosi, jumatate din cei chestionati tin post si 30% din repondenti considera ca religia are un loc foarte important in viata lor (oare cum s-ar impaca asta cu regimul politic autoritar? poate intr-un stat islamic, taliban)

25% habar nu au ce forma de guvernamant ar fi potrivita pentru Romania, dar 17% considera ca partidele politice nu sunt necesare.

25% din cei chestionati au in biblioteca mai putin de 50 de carti, iar 30% – undeva intre 50 si 100 de carti.

sa ma astept, asadar, la vreo reactie inteligenta si informata in cazul ICR / Neagoe? sa ma astept ca studentii de azi sa aiba habar despre Basquiat, Bukowski, Os Gemeos sau Banksy? sa ma astept sa inteleaga diferenta intre personaj si autor?
ar trebui sa pricep dracului odata ca astia sunt aia care isi fac cruce in troleibuz cand trec prin fata bisericii, si dupa aia isi baga pula in ce/cine vor ei. dar se oripileaza cand expresiile astea ajung pe hartie. ptiu-ptiu, ce vulgar sunteti, domnu’ scriitor.
astia sunt aia care la “autori preferati” ii insira pe Creanga si Eminescu, pentru ca n-au mai trecut de faza traumatizanta a tocitului pentru bac. asta in cazul fericit cand nu declara sus si tare, cu suficientza aroganta, ca nu-i intereseaza cartile.
astia sunt aia pasionati de Hi5 si care se pisa pe ea de gramatica, ca doar la ce ne foloseste.
astia sunt aia care scriu “te poop” si se simt cunoscatori de limba engleza.
astia sunt aia care dau cu pietre la Gay parade si se simt nobili.
hai sictir, asadar.

(gasiti aici studiul integral. enjoy)

Advertisements

5 Comments

  1. eu n-am auzit de nici unu’ dintre aia in afara de bukowski… ma simt foarte ignoranta acum. si nici eu n-am curajul sa ma duc pe link… desi cel putin procentele de la nr. de carti din biblioteca le banuiam.

  2. ei, ma dadeam si eu desteapta 🙂 pe basquiat il stiam din filmu’ despre, pe restul i-am gasit cautand “street art” pe google (ca asta era tema expozitiei ICR-NY). asta ma deranjeaza, ca lumea se indigneaza patriotic fara sa aiba habar de context, pe niste idei mestecate gata de la TV. o indignare la fel de imbecila precum aia legata de curentul “emo” (care vad ca acum s-a stins complet).

    linkul e deprimant. dar nu intrutotul surprinzator, din pacate…

  3. dupa mine, asta e reversul medaliei unui regim autoritar care, pe deasupra, a adus la oras persoane care, neputandu-si depasi conditia sau neputandu-si defini statutul, au incercat accesul la patura sociala superioara la acea vreme, tragand-o din toate puterile in jos. parerea mea, care este.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s